5 tips om zelf je riool te ontstoppen

Verstopte gootsteen loodgieter rotterdam

Inhoud

Deel dit bericht

Zelf je riool ontstoppen is in sommige situaties mogelijk. Mits de verstopping niet al te gecompliceerd is natuurlijk. Een blokkade in de afvoer van het toilet of de douche wordt vaak veroorzaakt door haren of zeepresten. Van shampoo, wasverzachters of handzeep.

Ook door een overmatig gebruik van toiletpapier kan het riool verstopt raken. De vette emulsie hecht zich aan de binnenzijde van de afvoerbuis. De ruimte die het spoelwater nodig heeft om vrij te kunnen stromen wordt kleiner waardoor een verstopping volgt.

Met deze 5 tips kun je proberen om zelf je riool ontstoppen. Lukt dit niet of heb je niet de juiste hulpmiddelen in huis? Dan kun je de verstopping het beste laten verhelpen door een expert. Daarmee voorkom je schade aan de afvoer én uiteindelijk hoge kosten.

Wat heb je nodig als je zelf je riool wilt ontstoppen?

De juiste hulpmiddelen zijn belangrijk als je zelf je riool wilt ontstoppen. Je hebt in elk geval een paar oude doeken nodig. Ook rubberen handschoenen zijn een aanrader. Evenals een rubberen gootsteen ontstopper (plopper) en een ontstoppingsveer. Dit is een lange veer met een zwengel waarmee je de oorzaak van de verstopping mogelijk kunt losdraaien.

Zelf riool ontstoppen

Wat moet je absoluut niét gebruiken als je riool verstopt is?

Als de afvoer van het bad, de gootsteen of het toilet verstopt is geraakt, laat je dan niet verleiden door het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. De agressieve vloeistof brengt niet alleen onherstelbare schade toe aan de riolering. De chemische middelen hebben ook een negatieve impact op het milieu én jouw gezondheid. Als ze al werken, bieden ze vaak een tijdelijke oplossing. De obstructie wordt vrijwel nooit helemaal verwijdert.

Rioolverstopping zelf verhelpen met deze handige tips

Tip 1. Gootsteen verstopt? Maak eerst de zwanenhals schoon

Als de gootsteen in de badkamer of de keuken niet meer doorloopt, kan ook de zwanenhals verstopt zijn geraakt. Dit wordt ook wel de sifon genoemd en bevindt zich onder de wasbak. Plaats een teiltje of een opvangbak onder de zwanenhals en draai deze voorzichtig los.

Zie je resten van eten of een vettige aanslag? Reinig de zwanenhals dan grondig voordat je deze terug plaatst. Spoel de wasbak daarna door met (kokend) heet water. Zo verwijder je overig hardnekkig vuil. Loopt de afvoer door? Dan was de sifon waarschijnlijk de oorzaak.

Tip 2. Sodawater gebruiken

Zelf je riool ontstoppen kan ook met sodawater. Bijvoorbeeld als de gootsteen of het toilet niet meer goed doorloopt en verstopt lijkt te zitten. Je kunt deze tip niét gebruiken als de toiletpot helemaal is volgelopen met water. Los 4 koppen soda op in een halve emmer kokend heet water. Spoel het mengsel door het toilet, de afvoer van de badkuip of de wasbak. Laat dit 24 uur met rust voordat je de riolering nog eens naspoelt met warm water.

Tip 3. Zelf riool ontstoppen met hogedrukreiniger

Als je een hogedrukreiniger hebt kun je zelf proberen om de verstopping te verhelpen. Bijvoorbeeld als de wc niet meer goed doorspoelt of als er teveel water in blijft staan. De mond van de hogedrukspuit steek je in de opening van de toiletpot. Laat het water onder hoge druk 1 a 2 minuten doorstromen. De harde straal van het water kan eventuele aangekoekte vuilresten in de afvoerbuis verwijderen. Als je zelf je riool wilt ontstoppen met hoge druk, is voorzichtigheid geboden. Je wilt namelijk niet nog meer schade aanrichten.

Tip 4. Ontstoppen riool met ontstoppingsveer

Als je vaker te maken hebt gehad met een verstopt toilet of afvoer, dan heb je misschien een ontstoppingsveer in huis. Ook daarmee kun je proberen om zelf je riool te ontstoppen. Steek de flexibele slag in de afvoer en draai aan de zwengel aan het uiteinde van de veer. Met een beetje geluk draai je de spiraal door de obstructie heen. Zo draai je het vuil los en heb je zelf een verstopte riolering kunnen verhelpen. Draai altijd met beleid aan de veer. Zo kun je voorkomen dat je schade toebrengt aan de rioleringsbuis met hoge kosten als gevolg.

Tip 5. Riool ontstoppen met een gootsteenontstopper

Als de verstopping niet al te hardnekkig is, kun je deze soms ook zelf ontstoppen met een gootsteenontstopper. Dit zijn grote oranje of rode zuignappen die je op het afvoerputje zet. Bijvoorbeeld van de wasbak in de badkamer, de gootsteen of het bad. Door de plopper vast op de afvoer te drukken en vervolgens te trekken, creëer je een vacuüm effect. Als je gelukt hebt, kan dit ervoor zorgen dat het vuil wat de verstopping veroorzaakt loskomt.

Helpen deze tips niet voldoende? Schakel Loodgieter Rotterdam in!

Heb je bovenstaande tips toegepast, maar is de verstopping nog niet weg uit het riool? Dan is het verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter Rotterdam helpt je hier graag bij! Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om uw verstopping op te lossen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij lossen de verstopping de zelfde dag nog voor je op!

zelf riool ontstoppen rotterdam

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

waar-plaats-je-een-koolmonoxide-melder-1.jpg
Tips
Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Wat is de beste plaats voor een CO2-melder en waar moet je rekening mee houden?

wanneer-schakel-je-een-loodgieter-in
Tips
Wanneer schakel je een loodgieter in?

Wanneer schakel je een loodgieter in? Wanneer schakel je de hulp van een loodgieter in? Welke problemen kunnen loodgieters detecteren en verhelpen? Vroeg of laat