Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

waar-plaats-je-een-koolmonoxide-melder-1.jpg

Inhoud

Deel dit bericht

Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Wat is de beste plaats voor een CO2-melder en waar moet je rekening mee houden? Koolmonoxide wil je niét in je woning of woonruimte. Met melders kun je gevaarlijke of fatale situaties door koolmonoxidegas voorkomen.

Een koolmonoxidemelder plaatsen doe je op het plafond of aan de muur. Toch is de juiste plaats voor elke ruimte verschillend. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen de plek voor CO2 melders binnen jouw thuiskantoor, slaapkamer en woonkamer. Welke plaats is juist?

Een koolmonoxidemelder plaatsen in de woonkamer of slaapkamer: wat is het verschil?

De CO2 melder in de slaapkamer of op de thuiswerkplek hangt op een andere plaats dan in de woonkamer, badkamer of keuken. Dat komt omdat niet elke ruimte in huis is voorzien van een apparaat dat C02 of koolmonoxide kan produceren. Deze apparaten worden ook wel verbrandingstoestellen genoemd. Zoals een cv-installatie, een geiser of een gaskachel.

Koolmonoxide is namelijk een gas dat zich door de gehele ruimte verspreid. Het plaatsen van een melder kan per ruimte dus verschillen in plaats en afstand. Tot de muren, de ramen of het verbrandingstoestel zelf. De plek van de melder is dus afhankelijk van waar de geiser of de cv ketel hangt, maar ook of er een apparaat aanwezig is dat CO2 kan produceren.

Koolmonoxidemelders plaatsen op de juiste manier

Ophangen In een ruimte met apparatuur dat CO2 produceert

  • Op het hoogste punt van het (schuine) plafond (hoger dan de kozijnen of de deur)
  • Hang de CO2 melder op een afstand van 1-3 meter van het apparaat
  • Plaats de koolmonoxidemelder minimaal 30 cm vanaf de muur of wand
  • Hang de CO2 melder niet naast ventilatierooster of andere luchtschachten

Ophangen in een ruimte zonder apparatuur dat CO2 produceert

  • Op ooghoogte in ruimtes waar je vaker zit (bijvoorbeeld in de woonkamer)
  • In de nabijheid van de slaaphoogte in slaapkamers
  • Minimaal 60 centimeter boven de vloer van de ruimte
  • Niet in de buurt van ventilatieroosters, luchtgaten of achter kasten en gordijnen
koolmonoxide-melder-plaatsen

Dat is afhankelijk van hoeveel CO2 bronnen er in jouw woning aanwezig zijn. Misschien wil je zelfs meerdere melders ophangen om er zeker van te zijn dat je géén signaal mist. Bijvoorbeeld omdat de afstand van de woonkamer tot de zolder waar de cv-ketel hangt te groot is. In elk geval is het verstandig om elke ruimte met een koolmonoxide bron te voorzien van een koolmonoxidemelder. Zoals de zolder, de keuken, de badkamer en de woonkamer. Misschien omdat je jouw woning en huiskamer verwarmt met een gaskachel.

Hoe werkt een koolmonoxide melder?

Een CO2 of koolmonoxidemelder is voorzien van een gevoelige sensor. Deze sensor is gevuld met een gel-achtige substantie die verrijkt is met elektrolyten en zwavelzuur. Zodra deze gel in contact komt met koolmonoxide, ontstaat er een chemische reactie. Daartoe gaat het ingebouwde alarm van de koolmonoxidemelder die je hebt geplaatst af.

Hoe vaak moet ik een CO2 melder na het plaatsen controleren?

Als je een koolmonoxidemelder koopt, krijg je altijd een uitgebreide beschrijving meegeleverd. Hierin staat ook hoe je de melder moet controleren op een correcte werking. Controleer jouw CO2 melders 1x per maand. Tijdens de winterperiode, wanneer je meer gebruikt maakt van de cv-ketel of de gaskachel, kun je de controle zelfs vaker uitvoeren.

Een koolmonoxidemelder vervangen

Na het plaatsen van een koolmonoxidemelder, moet je deze ook onderhouden. Dat doe je door de melder regelmatig te controleren, maar ook door het apparaat tijdig te vervangen. CO2 melders hebben een gemiddelde levensduur van 5-10 jaar. Afhankelijk van de soort sensor, kan de levensduur korter zijn. Zodra de melder aan vervanging toe is, geeft het apparaat automatisch een waarschuwing af. Negeer dit signaal niet en vervang jouw melder direct. Zo kun je op een veilige manier gebruik blijven maken van verbrandingstoestellen.

(Met spoed) een loodgieter nodig? Schakel Loodgieter Rotterdam in!

Heb je naar aanleiding van bovenstaande tips nog vragen of wil je hulp van een professionele loodgieter? Dan is het verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter Rotterdam helpt je hier graag bij! Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om u verder te helpen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij staan vaak binnen een half uur aan aan jouw deur!

waar-plaats-je-een-koolmonoxide-melder-1.jpg

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

waar-plaats-je-een-koolmonoxide-melder-1.jpg
Tips
Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Wat is de beste plaats voor een CO2-melder en waar moet je rekening mee houden?

wanneer-schakel-je-een-loodgieter-in
Tips
Wanneer schakel je een loodgieter in?

Wanneer schakel je een loodgieter in? Wanneer schakel je de hulp van een loodgieter in? Welke problemen kunnen loodgieters detecteren en verhelpen? Vroeg of laat