Wat te doen bij een verstopte wc? 4 tips om het toilet te ontstoppen

verstopte-wc-tips

Inhoud

Deel dit bericht

Wat te doen bij een verstopte wc? 4 tips om het toilet te ontstoppen

Wat moet je doen bij een verstopte wc? Kun je een verstopt toilet zelf ontstoppen en wat kan de oorzaak zijn? Zomaar wat vragen die je graag beantwoord wilt hebben als jouw wc verstopt is geraakt. Dit komt namelijk altijd ongelegen. Je gebruikt het toilet namelijk een aantal keren per dag. Een goede werking is van essentieel belang. Zo kun je verstoppingen, een onaangename geur, een lekkage en een onhygiënische situatie voorkomen. Maar wat kun je het beste doen bij een verstopte wc? Wij geven je 4 praktische ontstopping tips.

Wat is de oorzaak van een verstopt toilet?

Een verstopping in de wc kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een kapotte afvoer, vette aanslag of een prop toiletpapier. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Gebruik van teveel toiletpapier
  • Vreemde voorwerpen die vastzitten in de toiletpot
  • Verstopping door een te smalle of kapotte afvoerleiding
  • Verzakking in de fundering van de woning
  • Doorspoelen van vettige substantie.

De oorzaak van een verstopt toilet kun je niet altijd zelf achterhalen. Bijvoorbeeld als het probleem zich verderop in de afvoerbuis bevindt. In dat geval heb je de hulp nodig van een ervaren loodgieter. Deze werkt met een camera waarmee de oorzaak van de verstopping kan worden gedetecteerd. Deze verstoppingen kun je vaak ook niet zelf oplossen.

verstopte-wc

4 tips voor het zelf ontstoppen van jouw wc of toilet

Als je zelf de toiletpot wilt ontstoppen, dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Leg oude handdoeken klaar waarmee je eventueel lekwater kunt opvangen. Daarnaast blijft de vloer van het toilet of de badkamer schoon. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Een verstopt toilet kan namelijk ook behoorlijk vies ruiken.

1. Wc ontstoppen met de hand

Je draagt hierbij natuurlijk goede handschoenen van rubber. Soms bevindt er zich een klein voorwerp in de bocht van het toilet die de verstopping veroorzaakt. Een plek waar je met de hand bij kunt. Trek de handschoenen aan en voel met je hand of je een vreemd voorwerp voelt. Zoals een prop toiletpapier, een toiletblokhouder of een lege rol closetpapier.

2. Ontstopper gebruiken

Je kunt ook een ontstopper gebruiken om de wc te ontstoppen. Ook hierbij draag je handschoenen. Zet de kop van de plopper op het gat in de toiletpot. Laat de ontstopper vacuüm zuigen op de opening. Doe dit wel met beleid, anders heb je kans dat de verstopping verder in de afvoer terechtkomt. Herhaal deze handeling een aantal keren.

3. Een verstopte wc ontstopping met azijn en soda

Ook azijn en soda kun je gebruiken als je zelf een verstopping wilt verhelpen. Daarvoor heb je 1 pak soda en 1 fles azijn nodig. Strooi eerst het zuiveringszout in de pot van het toilet. Voeg daarna de inhoud van de fles azijn toe. Zorg voor voldoende ventilatie want deze combinatie kan een reactie geven. Laat het mengsel enige tijd inwerken. Daarna voeg je een emmer met heet water toe aan het mengsel in de wc. Laat dit 24 uur met rust. Spoel de wc door en controleer of de verstopping is verholpen. Dit kun je eventueel nogmaals herhalen.

4. Heet water en afwasmiddel

Ook heet water en afwasmiddel kun je gebruiken in een verstopt toilet. Afwasmiddel werkt namelijk ontvettend. Als een vette aanslag de oorzaak is van de verstopping, lost de zeep en het hete water de vettige substantie op. Spuit wat afwasmiddel in de wc en laat dit enige tijd inwerken. Spoel het toilet daarna door met heet water. Gebruik geen kokend water. Dit kan de leidingen en de afvoer namelijk behoorlijke schade toebrengen. Heet water is voldoende.

Wat kun je beter niet doen bij een verstopte wc?

Er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen als jouw wc verstopt is geraakt. Zoals het gebruik van een ontstoppingsveer bijvoorbeeld. Deze techniek vergt namelijk behoorlijk wat ervaring als je niet het risico wilt lopen op een beschadigde leiding. Dit kan de verstopping niet alleen verergeren, maar brengt ook hoge kosten met zich mee. Gebruik ook geen bijtende of chemische ontstoppingsmiddelen die de afvoerbuizen van de wc beschadigen.

Als de bovenstaande tips niet helpen om de verstopping op te lossen, is het raadzaam om de hulp van een ervaren loodgieter in te schakelen. Deze kan de verstopping oplossen én ook de oorzaak detecteren. Zo kun je een verstopte wc in de toekomst voorkomen.

Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om u verder te helpen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij staan vaak binnen een half uur aan aan jouw deur!

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

cv ketel vervangen voor warmtepomp
Tips
Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom?

Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom? Waarom een cv-ketel vervangen voor een waterpomp? In de eerste plaats omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zeker binnen onze