Bevroren leiding? Zo kun je dat oplossen én voorkomen

bevroren leiding oplossen voorkomen

Inhoud

Deel dit bericht

Bevroren leidingen zijn altijd vervelend. Er komt geen water meer uit de kraan en de kans op waterschade is aanzienlijk. Omdat het bevroren water uitzet in de leidingen, kunnen deze barsten. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten midden in de winter. Bevroren leidingen voorkomen is beter dan genezen. Goede voorzorgsmaatregelen nemen is dus belangrijk. Maar wat als het leed al is geschiedt? Hoe kun je bevroren leidingen dan ontdooien?

Met deze tips kun je een bevroren leiding voorkomen

Een gebarsten waterleiding door een bevriezing wil je het liefst voorkomen. Bij vorst of vrieskou zet het water in de leiding uit. Dit veroorzaakt barsten in de buizen waardoor je te maken krijgt met wateroverlast. Zodra je de kraan openzet sijpelt het water langs de muren, en soms ook door het plafond, naar beneden. Hoe kun je bevroren leidingen voorkomen?

4 tips waardoor jouw waterleiding niet bevriest

1. Controleer de leidingen voor de winterperiode

In de winter kan het behoorlijk vriezen. Controleer het leidingwerk daarom voordat het winterseizoen begint. Eventuele beschadigde leidingen kun je dan nog eenvoudig laten vervangen. Natuurlijk kun je ook een check-up laten uitvoeren door een loodgieter.

bevroren leiding oplossen voorkomen

2. Maak de ruimte van de hoofdkraan tochtvrij

Bevindt de hoofdkraan zich in de kelder of een andere ruimte? Zorg er dan voor dat deze vrij is van tocht. Eventueel kun je de hoofdkraan ook extra isoleren met daarvoor geschikt materiaal. Is de ruimte voorzien van ramen of deuren? Ook tocht kan er in de winter voor zorgen dat de leidingen bevriezen. Werk met isolatiemateriaal of breng tochtstrips aan.

3. Waterleidingen isoleren en dichtdraaien

Is er een flinke vorstperiode op komst? Dan is het verstandig om de leidingen binnenshuis extra te isoleren. Bijvoorbeeld met wollen dekens of buisisolatie. Zoals Rockwool Pipe. Heb je leidingen in huis die zich op een koude plaats bevinden waardoor je ze niet goed kunt isoleren? Zorg er dan voor dat je deze leidingen afsluit.  Zoals de waterkraan in de garage, onder de veranda of in de tuin. Deze kranen gebruik je in het najaar toch niet zo vaak.

4. Thermostaat op vorstbeveiliging

Als je bevroren leidingen wilt voorkomen, dan is het belangrijk om de thermostaat op vorstbeveiliging te zetten. Dat betekent dat het niet kouder dan 15 graden wordt in huis. Als je dit doet, is het wel belangrijk dat je de radiatoren in alle ruimtes opendraait.

Hoe moet je bevroren leidingen ontdooien?

Heb je de bovenstaande tips niet vroeg genoeg in acht kunnen nemen en is de leiding toch bevroren? Dan kun je deze zelf makkelijk ontdooien. Dat wil je natuurlijk wel op de juiste manier doen om lekkage of waterschade te voorkomen. Daarvoor volg je dit stappenplan:

1. De hoofdkraan afsluiten

Als je bevroren leidingen wilt ontdooien moet je eerst de hoofdkraan afsluiten. Zo voorkom je waterschade als blijkt dat de leiding door de vrieskou toch beschadigd is geraakt.

2. Leidingen controleren op schade

Als je de hoofdkraan hebt afgesloten, is het belangrijk om de leidingen te controleren op scheuren of barsten. Controleer alle leidingen en besteed extra aandacht aan de leidingen op tochtige of koude plaatsen. Wanneer je nergens schade kunt ontdekken, kun je beginnen met het ontdooien. Daarvoor kun je het beste de onderstaande methoden proberen:

  • Zet de centrale verwarming aan op de plaats waar de leidingen zijn bevroren
  • Zorg voor voldoende ventilatie door een raam open te zetten
  • Plaats een warmtebron in de ruimte. Zoals een elektrische kachel of een heater
  • Wikkel de bevroren leiding in warme (kokend water) doeken of dekens
  • Probeer het ijs in de leiding te ontdooien met een haarföhn

3. Zet een opvangbak onder de kraan en open de hoofdkraan

Plaats opvangbakken onder de kranen van de leidingen die bevroren zijn geraakt. Zo voorkom je dat de ruimte straks blank komt te staan als er toch een barst of scheur in zit.

Open de hoofdkraan en laat iemand tegelijkertijd controleren op lekkages. Check de leiding goed. Ook op kleine haarscheurtjes die nu nog geen waterschade veroorzaken.

Toch een kapotte leiding door bevriezing? Schakel Loodgieter Rotterdam in!

Heb je bovenstaande tips toegepast, heb je toch een kapotte leiding door bevriezing? Dan is het verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter Rotterdam helpt je hier graag bij! Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om uw verstopping op te lossen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij lossen de verstopping de zelfde dag nog voor je op!

bevroren waterleiding voorkomen oplossen

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

waar-plaats-je-een-koolmonoxide-melder-1.jpg
Tips
Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Wat is de beste plaats voor een CO2-melder en waar moet je rekening mee houden?

wanneer-schakel-je-een-loodgieter-in
Tips
Wanneer schakel je een loodgieter in?

Wanneer schakel je een loodgieter in? Wanneer schakel je de hulp van een loodgieter in? Welke problemen kunnen loodgieters detecteren en verhelpen? Vroeg of laat