Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom?

cv ketel vervangen voor warmtepomp

Inhoud

Deel dit bericht

Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom?

Waarom een cv-ketel vervangen voor een waterpomp? In de eerste plaats omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zeker binnen onze woningen. Duurzaam warmte opwekken kan als je jouw verwarmingsketel laat vervangen voor een warmtepomp.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Een warmtepomp stoot weliswaar minder CO2 uit, maar hoe zit het met rendement en warmtecomfort? Wat is een elektrische warmtepomp? Kun je een cv-ketel zomaar vervangen voor een waterpomp en waarom kan dat wel of juist niet?

Wat is een warmtepomp en hoe werken ze?

Een elektrische warmtepomp verbruikt in tegenstelling tot een traditionele cv-ketel géén gas.  Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar bovenal ook voor jouw portemonnee. Warmtepompen gaan dus efficiënt om met energie. Deze pomp onttrekt warmte aan de omgeving. In het geval van een elektrische warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning.

Als je de cv-ketel wilt vervangen voor een lucht-water warmtepomp, is het ook belangrijk om te weten uit welke verschillende onderdelen deze systemen bestaan. Deze pompen hebben een buitenunit en een binnenunit. Deze worden als vanzelfsprekend buiten en binnen de woning geplaatst. Een warmtepomp heeft ook een boiler voor het opslaan van tapwater.

warmtepomp cv ketel

Cv-ketel omruilen voor een warmtepomp gaat niet zomaar: waarom eigenlijk niet?

1. Goed geïsoleerde woning is noodzakelijk

Het is niet verstandig om de verwarmingsketel zomaar te vervangen voor een elektrische warmtepomp. In de eerste plaats omdat de installatie behoorlijk wat aanpassingen vereist. Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Als dat niet het geval is, levert een warmtepomp vrijwel geen energiebesparing op. De investering is dan dus voor niets.

2. Lagere temperaturen

Als je de cv-ketel wilt vervangen voor een warmtepomp, kies je voor een lage temperatuur verwarming. De temperatuur van het water komt, in tegenstelling tot een cv-ketel, niet boven de 35 graden uit. Dat wil zeggen dat je het dus minder warm kunt stoken in huis. Als je kiest voor een warmtepomp, heb je dus mogelijk grotere radiatoren nodig of een bijverwarming. Dat kan met vloerverwarming, een cv-ketel of een extra warmte element in de pomp.

3. Andere manier van verwarmen

Als je de cv-ketel wilt omruilen voor een warmtepomp, moet je ook op een andere manier leren verwarmen. Zo is het niet verstandig om de temperatuur lager te zetten als je naar bed gaat. Iets wat met een cv-installatie wel kan om gas te besparen. Een warmtepomp heeft extra veel tijd nodig om de temperatuur in de woning s’ ochtends weer op peil te brengen. Omdat de pomp harder moet werken, verbruikt deze op dat moment dus ook veel energie.

4. Grote investering

Een warmtepomp vergt ook een behoorlijke financiële investering. De aanschafprijs van deze pompen ligt doorgaans rond de € 15.000 tot € 20.000. Dat is exclusief de installatiekosten en de prijs voor het laten plaatsen van grotere radiatoren of bijverwarming. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoge kosten voor isolatie. Een warmtepomp levert alleen een fijne warmte en voldoende rendement bij goed geïsoleerde woningen.

Inductie cv-ketel als alternatief? Hoog rendement en comfort

Het is dus niet echt verstandig om de ketel te laten vervangen voor een warmtepomp. Vaak is er een flinke investering nodig want deze pompen zijn prijzig. Daarnaast moet de woningisolatie worden gecontroleerd en zonodig worden aangepast. Doe je dat niet, dan levert een warmtepomp weinig of vrijwel geen rendement op. Ook moet je rekening houden met een extra verwarming bij koude temperaturen en ruimte voor de binnen- en buitenunit.

Een inductie cv-ketel is wel een goed alternatief. Deze installaties werken 100% elektrisch en kunnen één op één worden vervangen voor jouw traditionele cv-ketel op gas. Met een cv-ketel op inductie lever je in tegenstelling tot een warmtepomp niet in op warmtecomfort. Ook heb je geen extra investering of een aanvullende verwarming nodig als het koud is.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of wil je hulp van een professionele loodgieter? Dan is het verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter Rotterdam helpt je hier graag bij! Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om u verder te helpen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij staan vaak binnen een half uur aan aan jouw deur!

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

cv ketel vervangen voor warmtepomp
Tips
Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom?

Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom? Waarom een cv-ketel vervangen voor een waterpomp? In de eerste plaats omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zeker binnen onze