Hoe moet je een binnen of buiten kraan installeren?

vorstbestendige-buitenkraan-aansluiten-730x430

Inhoud

Deel dit bericht

Hoe moet je een binnen of buiten kraan installeren?

Hoe moet je een binnen of buiten kraan installeren? Kun je dit eenvoudig zelf doen en waar moet je rekening mee houden als je een kraan wilt aansluiten? Kranen zijn onmisbaar. Ze geven je zowel binnenshuis als buitenshuis toegang tot warm en koud water. Bijvoorbeeld in de tuin en de garage, maar natuurlijk ook in de keuken en in de douche of badkamer.

Zelf een kraan aansluiten voor binnen of buiten

Het installeren van kranen kun je zelf. Daar heb je in de meest gevallen geen loodgieter voor nodig. Natuurlijk wil je dit op de juiste manier doen. Je wilt namelijk geen hinder of schade ondervinden van druppende kranen of een lekkage door een verkeerde installatie. Met het onderstaande stappenplan kun je zelf een kraan aansluiten op een makkelijke manier.

Binnenkraan aansluiten

Voordat je begint met het installeren van een binnenkraan moet je nadenken over de soort muurplaat die je nodig hebt. Dit paneel bevindt zich tussen de waterleiding en de kraan. De kraan bevestig je via een schroefdraadverbinding met teflon op de muurplaat.

Teflon is een afdichtingsmateriaal dat je om de schroefdraad wikkelt. Daardoor ben je zeker van een waterdichte bevestiging en kun je lekkende kranen of zelfs lekkages voorkomen. Is de waterleiding in de muur gefreesd? Dan heb je een inbouwplaat nodig voor jouw kraan. Als de waterleiding niet in de wand is verwerkt, dan kun je een opbouw muurplaat gebruiken.

Stappenplan kraan aansluiten voor binnen

Stap 1. Hoofdkraan dichtdraaien en oude kraan verwijderen

Sluit de hoofdkraan af. Wil je een kraan aansluiten op de benedenverdieping? Zorg er dan voor dat de kranen op de eerste verdieping zijn dichtgedraaid. Je zit tijdens de installatie namelijk niet te wachten op overtollig water dat van boven naar beneden uit de leiding stroomt. Als je de binnenkraan wilt vervangen, verwijder je natuurlijk eerst de oude kraan.

Dat geldt ook voor de eventuele pluggen en rozetten die zich nog in de wand bevinden.

Stap 2. Waterpas plaatsen van de S-koppelingen

Bevestig nu de S-koppelingen. Plaats de koppelingen nog niet definitief. Plaats de binnenkraan zo recht mogelijk op de muurkoppeling en teken de schroefgaten af. Gebruik hiervoor een waterpas. Haal de kraan en de S-koppelingen los en schroef de gaten open of gebruik de bestaande schroefgaten in combinatie met pasta om de gaten af te dichten. Controleer of de afstand tussen de koppelingen gelijk is en monteer de kraan definitief.

Stap 3. Controleren op lekkages en afkitten

Na het aansluiten van de kraan kun je de hoofdkraan en alle andere kranen weer opendraaien. Nu kun je ook de koppelingen van de binnenkraan controleren op waterdichtheid. Draai daarna de kranen en de hoofdkraan weer dicht. Je kunt verdergaan met afkitten als al het water dat nog in de leiding aanwezig was uit de kranen is gelopen. Schroef de kraan die je hebt aangesloten los. Kit de opening van de waterleiding die zich in de wand bevindt dicht. Je kunt nu ook de rozetten aanbrengen op de koppelingen. 

4. Zeefjes plaatsen

Na het aansluiten van de kraan plaats je de zeefjes en de ringen van fiber in de doorvoerbuisjes van de kraan. Nadat je de kraan weer hebt vastgedraaid, zet je de druk weer op de leiding en controleer je de geïnstalleerde binnenkraan nogmaals op lekkages.

Een buitenkraan aansluiten doe je op een hoogte van 50 tot 60 cm. Zo voorkom je bevriezing. Houd daarom de lengte van de leiding ook zo kort mogelijk. Houd hier dus rekening mee met het zoeken naar een geschikte plaats voor het aansluiten van de kraan.

Stap 1. Gat boren van binnen naar buiten

Als je zelf een kraan wilt aansluiten voor buiten, dan begin je binnenshuis met het boren van een gat. Deze moet een diameter hebben van 20 mm en schuin naar beneden lopen. Bevestig de buitenkraan op een daarvoor bestemde muurplaat. Vul de geboorde opening op met een stukje gele buis en vul de kiertjes met een afdichtingsmiddel. Kit is zeer geschikt.

Stap 2. T-stuk plaatsen en leiding op maat zagen

Draai de hoofdkraan dicht zodat het water uit de waterleiding kan lopen. Bekijk nu op welke plaats je het T-stuk voor de buitenkraan wilt plaatsen. Gebruik een pijpsnijder om de leiding op maat te zagen. Zorg dat alle bramen en scherpe stukjes zijn verwijderd.

Schuif het moertje, het tonnetje en de knelring op de buis en plaats het koppelstuk. Draai het tonnetje en de moer aan totdat deze strak tegen het T-stuk aan ligt. Draai de moer nog niet definitief aan. Doe dit ook bij het andere uiteinde. Draai de moeren nu voorzichtig aan.

Stap 3. Stopkraan monteren en muurplaat vastzetten

Breng de leiding tot aan de muuropening die je hebt gemaakt. Monteer het aftapkraantje zo laag mogelijk. Schroef de leiding stevig vast en bevestig ook de muurplaat. Deze kun je het beste dichtbij de muuropening monteren. Monteer nu de buitenkraan op de wandplaat. Draai de hoofdleiding open en controleer de buitenkraan goed op druppen en lekken.

(Met spoed) een loodgieter nodig? Schakel Loodgieter Rotterdam in!

Heb je naar aanleiding van bovenstaande tips nog vragen of wil je hulp van een professionele loodgieter? Dan is het verstandig om een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter Rotterdam helpt je hier graag bij! Wij hebben meer dan 47 jaar ervaring binnen het loodgietersvak en zijn gegarandeerd de juiste partij om u verder te helpen.

Bel nu met Loodgieter Rotterdam (010 332 0730) en wij staan vaak binnen een half uur aan aan jouw deur!

vorstbestendige-buitenkraan-aansluiten-730x430

Loodgieter in Rotterdam Nodig?

Bel nu met Loodgieter-Rotterdam en binnen 30 minuten staat er een loodgieter voor uw deur.

Meer blogs om te lezen

cv ketel vervangen voor warmtepomp
Tips
Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom?

Cv-ketel vervangen voor een warmtepomp: waarom? Waarom een cv-ketel vervangen voor een waterpomp? In de eerste plaats omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zeker binnen onze